Политика за „колачиња“

1. Вовед

Ние ја почитуваме Вашата загриженост во врска со приватноста и го цениме односот кој го имаме со Вас.

Како и многу други компании, ние користиме технологија на нашиот веб сајт да прибираме информации кои ни помагаат да го подобриме Вашето искуство и нашите производи и услуги. Cookies (во понатамошниот текст „Колачиња“) кои ги користиме, му овозможуваат на нашиот веб сајт да работи и ни помага да разбереме кои информации и огласувања се најкорисни за посетителите.

Ве молиме за малку од Вашето време за да се запознаете со нашата пракса во врска со колачињата и јавете ни се доколку имате било какви прашања со испраќање на мејл на следната адреса: Bozidar.Belic@ifmccann.com или со поднесување барање преку образецот „Контактирајте нѐ“ на нашиот веб сајт.

Се потрудивме ова Известување (Изјава) да биде што поедноставна, а подетални информации за нашата политика на безбедност можете да најдете на www.universalmedia.mk/privacy-policy

2. Кој ги прибира?

Сите лични податоци доставени или прибрани од страна на Универзал Медиа Скопје преку колачиња и други технологии за следење се под контрола на I&F Grupа. Агенцијата Универзал Медиа Скопје е составен дел и членка на I&F Grupа.

Оваа Политика за колачиња се применува на било кој веб сајт, апликации, брендирани страници на платформите на трети лица (како што се Facebook или YouTube), и апликациите на кои се пристапува или се користат преку такви веб сајтови или платформи на трети лица (во понатамоѓниот текст: „наши веб сајтови“) со кои се управува од страна или во име на I&F Grupа. Повикувањето на“I&F Grupа” во ова Известување (Изјава) ги подразбира компаниите (агенциите) во рамките на I&F Grupа, вклучувајќи ги подружниците, партнерите, заедничките вложувања и франшизите со кои соработувате или имате деловен однос. Дознајте повеќе за I&F Grupа на www.universalmedia.mk/

При користење на нашите веб страници, имате можност да се согласите (да прифатите) со нашата употреба на колачиња во согласност со оваа Политика за колачиња и нашата политика на приватност. Ако не се согласувате со нашата употреба на колачиња на овој начин, би требало да ги прилагодите поставките на Вашиот пребарувач во согласност со тоа, да ги оневозможите колачињата кои ние ги користиме или воопшто да не ги користите нашите веб сајтови. Доколку ги оневозможите колачињата кои ние ги користиме, тоа може да влијае на Вашето корисничко искуство додека сте на веб сајтовите.

Во продолжение се резимирани различните видови колачиња кои ги користиме на нашите веб сајтови, заедно со нивната намена и Ви дава можност да управувате со овие колачиња.

Ние ќе ги прибираме, користиме и објавуваме Вашите лични податоци кога е чесно и законски тоа да се направи.

За подетално да го разберете начинот на кој ги користиме личните податоци прибрани со помош на колачињата, Ве молиме погледајте ја нашата Изјава за приватност.

3. Што значи колаче?

Колачиња, ознаки на пиксели и слични технологии (колективно „колачиња“) се датотеки со мали количини информации кои се превземаат на било кој уред со овозможен интернет пристап – како што е Вашиот компјутер, паметен телефон или таблет – кога ќе посетите веб сајт.

Потоа, колачињата се испраќаат назад на веб сајтот од кој потекнале при секоја наредна посета или на друг веб сајт кој го препознава тоа колаче. Колачињата извршуваат многу различни и корисни работи, како што се помнење на Вашите подесувања, генерално подобрувајќи го Вашето „онлајн“ искуство и помагајќи ни да Ви понудиме најдобри производи и услуги.

Постојат многу видови колачиња. Сите тие работат на ис начин, но имаат мали разлики. За деталната листа на колачиња кои се користат на нашите веб страници, Ве молиме да го погледнете соодветниот дел подолу. 

4. За која цел ги користиме колачињата?

Користиме колачиња за да ги направиме нашите веб сајтови полесни за користење, да пружиме персонализирано искуство на нашите веб сајтови и подобро да ги прилагодиме нашите производи, услуги и веб сајтови според Вашите интереси и потреби. Колачињата се користат за да ги забрзаат Вашите идни активности и Вашето искуство на нашите веб сајтови.

Колачињата кои ги прифаќате т.е. со кои сте согласни, исто така се користат за прибирање на Вашите лични податоци кои потоа ги профилираме во посетеност, за да можеме да пружиме целно огласување прилагодено на Вашите интереси и за да ограничиме колку пати ќе го видите огласот. За подетални информации за активностите на профилирање кои ги превземаме со Вашите лични податоци за рекламирање, погледнете ја нашата Изјава за приватност.

Исто така, внесуваме колачиња во е-поштата и билтените за да ја подобриме нашата содржина и рекламирање.

На крајот, користиме колачиња за прибирање анонимни, збирни статистики кои ни овозможуваат да разбереме како луѓето ги користат нашите веб страници и да ни помогнат да ја подобриме нивната структура и содржина, а исто така ни помагаат да ја измериме ефикасноста на рекламните кампањи на нашите и на надворешните веб сајтови.

Подетални информации за видовите колачиња кои ги користиме и за кои цели можете да најдете во соодветниот дел подолу.

5. Како можам да ги контролирам или бришам колачињата?

Постојат неколку начини на кои можете да ги контролирате колачињата:

6. Контрола со помош на подесување на пребарувачот

Повеќето интернет пребарувачи се првично подесени автоматски да ги прифаќаат колачињата. Ако не сакате нашите веб сајтови да чуваат колачиња на Вашиот уред, можете да ги измените подесувањата на пребарувачот, така да добиете предупредување пред одредени колачиња да бидат снимени. Исто така, можете да подесите Вашиот пребарувач да ги одбива повеќето наши колачиња или само одредени колачиња на трети лица. Можете, исто така, да ја повлечете својата согласност за колачиња со бришење на веќе сочуваните колачиња.

Ако ги оневозможите колачињата кои ги користиме, тоа може да влијае на Вашето искуство додека сте на нашиот веб сајт, на пример, можеби нема да можете да посетите одредени подрачја на веб сајтот или можеби нема да примате персонализирани информации кога ќе го посетите веб сајтот.

Ако користите различни уреди за да го погледнете или да пристапите на нашиот веб сајт (на пр. Вашиот компјутер, паметен телефон, таблет), мора да осигурате дека секој пребарувач на секој уред е прилагоден на Вашите преференци за колачиња.

Постапките за измени на подесувањата и колачињата се разликуваат од пребарувач до пребарувач. Ако е потребно, користете ја функцијата Help (Помош) во Вашиот пребарувач или кликнете на еден од линковите подолу, за директно да пристапите на корисничкиот прирачник за Вашиот пребарувач.

На располагање Ви се и софтверски производи кои можат да управуваат со колачињата за Вас.

Исто така, можете да користите и www.ghostery.com да го процените користењето на колачиња на нашите веб страници.

За да дознаете повеќе за колачињата, вклучувајќи и како да видите кои колачиња е поставени и како да ги контролирате и избришете, посетете https://cookiepedia.co.uk.

7. Контрола со помош на алатката за управување со колачиња

Можете да оневозможите наши или колачиња од трети лица со помош на алатката за одобрување на колачиња.

Исклучувањето на испратени колачиња, на пример, осигурува дека повеќе нема да го следиме Вашето однесување на мрежата. Меѓутоа, имајте предвид дека одземањето привилегии за следење колачиња не нужно значи и дека ќе примате помалку реклами од нас. Тоа само значи дека огласувањето кое го добивате нема да биде прилагодено на Вашите интереси.

8. Кои колачиња ги користиме ние?

Колачињата кои се користат на нашите веб сајтови можат генерално да се категоризираат како:

9. Времетраење на колачињата кои ги користиме

Што се однесува до времетраењето, на нашите веб сајтови можеме да користиме две различни видови колачиња: